Info

Evas Relationspodd

Vi har valt att göra denna podcast för att du på enklaste sätt ska inspireras till att titta på relationer från ett nytt perspektiv. Vi människor har så lätt att göra det vi gjort, tänka det vi tänkt, känna det vi känt, om och om igen – trots att det sällan leder dit vi vill. När vi lyfter blicken och ser den ”stora bilden” av relationer så hittar vi ofta nya spännande vägar. Här får du en unik möjlighet att ta del av Eva Berlanders snart trettioåriga erfarenhet av relationer, samt hennes inspirerande gäster. Eva Berlander är grundare av Svenska Imagoinstitutet, terapeut, mental tränare, utbildare och författare.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Evas Relationspodd
2021
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: Page 1
Apr 2, 2021

Vi älskar dom som älskar oss 

Det är viktigt att komma ihåg att förälskelse är just "för - älskelse" och inte kärlek. Det är en tid där vi "badar" i hormoner som får oss att känna oss härliga och livslevande. Vi vill vara nära och all vår uppmärksamhet går till den som triggar vår lust....  en kort stund.

Den del av hjärnan som styr oss mot belöningar är striatum, hjärnans belöningsstruktur. Striatum aktiveras av sådant vi gillar - och det gäller allt från trevliga människor till smaskiga chokladkakor och uppskattande blickar.

När belöningssystemet är aktiverat ge den hjärnan en härlig dusch och vi känner oss nöjda. Denna signal uppmuntrar oss att fortsätta att upprepa det beteendet som gav oss den behagliga känslan - om och om igen.  

Som du vet är vi gjorda för kontakt. Det gör bland annat förälskelsen till en sockersöt bakelse. Som du förstår dras vi även till massor av saker som ger hjärnan en kortsiktig upplevelse av belöning. Tyvärr leder ofta kortsiktiga stimuli till långsiktig tokighet. Här springer vi helt enkelt från oss själva. 

Förälskelsen ska - och kommer att gå över.

Med det i åtanke ska vi se vårt grundbehov; Alla behöver vi bli sedda med varma och uppskattande ögon. Vi älskar dom som älskar oss och vi gillar dom som ser, hör och förstår oss. 😃

I dagens podcastavsnitt möter Eva Berlander ett härligt par: Peter Grönberg och Cecilia Pedersén. Båda valde att gå hennes distansutbildning: Att leva istället för att överleva - interpersonell neurobiologi, den stora bilden, redan som nyförälskade. 

Tillsammans pratar de om vad utbildningen gjorde för dem. De delar med sig av sina insikter och det som berört just deras hjärtan. 
Nedan ser du några personliga rader från detta målmedvetna och generösa par. 

GLAD PÅSK!

"Vi träffades i augusti 2017 och vi fick tidigt i vår relation chansen att gå en utbildning i interpersonell neurobiologi hos Eva Berlander. Under den tiden gjorde vi många insikter om oss själva och varandra, och fick framförallt ett gemensamt språk. Vi förtydligade också vad vi tycker är det allra viktigaste i vår relation och det har vi tagit med oss i vår vardag sedan dess. Vi känner oss stolta över att fått frågan om att vara med i Evas relationspodd och vi hoppas att ni ska tycka att det är ett lika härligt och nära samtal som vi tycker." 

Peter & Cecilia

0 Comments
Adding comments is not available at this time.