Info

Evas Relationspodd

Vi har valt att göra denna podcast för att du på enklaste sätt ska inspireras till att titta på relationer från ett nytt perspektiv. Vi människor har så lätt att göra det vi gjort, tänka det vi tänkt, känna det vi känt, om och om igen – trots att det sällan leder dit vi vill. När vi lyfter blicken och ser den ”stora bilden” av relationer så hittar vi ofta nya spännande vägar. Här får du en unik möjlighet att ta del av Eva Berlanders snart trettioåriga erfarenhet av relationer, samt hennes inspirerande gäster. Eva Berlander är grundare av Svenska Imagoinstitutet, terapeut, mental tränare, utbildare och författare.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Evas Relationspodd
2023
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: 2023
Sep 8, 2023

När ångest tar över

 A Treadmill Without a Stop Button

”Jag har titulerat den här boken ”Ett löpband utan stoppknapp” eftersom det är så jag känner mig när jag är orolig. Det känns som om att mitt hjärta kommer att brista, då jag springer så fruktansvärt fort.

Så många tankar rusar runt i mitt huvud. Tankar som inte finner någon ro.

 Ja det var så det var. I själva verket kan jag stoppa löpbandet genom att placera båda fötterna på vardera sidan och stänga av maskinen. Lite som ångest – ta ett steg tillbaka och ta en paus.

Nu vet jag att oron och de negativa tankarna kommer att passera och att farten kommer att sakta ner igen. Jag har provat många olika saker för att bota min ångest men numera inser jag att det är bara en person som kan hjälpa mig – och det är jag.”

Orden är skrivna av Lauren Pirie. En modig och stark ung kvinna som har skrivit sin första bok: A Treadmill Without a Stop Button.

I dag gästar hon Evas Relationspodd och tillsammans kommer vi prata om hennes berörande resa från panikrädd till lugn.

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

P.S. Du kan kontakta Lauren eller köpa hennes bok här: laurenpirie@hotmail.com

Aug 18, 2023

Ständigt omges vi av olika budskap som vi tolkar på ett eller annat sätt. För några kan mattan i bilden ovan, (som jag har valt att ha hemma), trigga dig positivt då du ler och känner dig extra välkommen när du läser texten. För andra kan samma matta verka patetisk, tramsig eller löjlig. 

I detta podcastavsnitt av Evas relationspodd delar jag några citat som jag läst på Instagram. Tillsammans med dig spånar jag spontant vad de citaten säger mig.
Om du har lust att berätta vilka associationer du får, så är du varmt välkommen att skicka ett email till info@evaberlander.com.

Är du är trött på gräl, konflikter och att må dåligt? Längtar du efter att bli hörd och förstådd?
Eller är du en målmedveten och nyfiken själ, som verkligen har lust att lära dig det senaste gällande relation och kommunikationskompetens? Kanske vill du tända din hjärna för framgång - både privat och på ditt arbete?

Om svaret är ja, på någon av dessa frågor så vet du att vi har vetenskapsbaserade insikter och verktyg som hjälper dig att arbeta och LEVA både smartare, bättre och lyckligare. 

Vilken tur! 
 
Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna! 
Eva Berlander

Jul 7, 2023

Del 2. Hur läker man när ens partner väljer att ta sitt liv?

I det här avsnittet av Evas relationspodd kommer del 2 av mitt fina möte med Mikael Degerborg. Om du inte har lyssnat på del 1 kan jag varmt rekommendera dig att göra det innan du lyssnar på detta avsnitt.

I 30 år var Mikael gift med en kvinna som psykiskt mådde väldigt dåligt. Under åren uttryckte hon sin förtvivlan genom att prata om självmord och för 10 år sedan tog hon slutligen sitt liv. Kvar stod Mikael med 6 barn.

Efter att ha påbörjat min onlineutbildning; Att leva istället för att överleva, den stora bilden (det mellanstora relation & kommunikationspaket) väljer han att dela sin berörande historia med oss.  

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna! 
Eva Berlander

Jun 30, 2023

Del 1. Hur läker man när ens partner väljer att ta sitt liv?

"Hej Eva!
I dag kom manualen och boken. Jag letade efter ett datum när den första utgåvan kom ut och såg att det var 2011. Vi hade behövt hjälp då och tidigare i äktenskapet. Vi var gifta i 30 år och fick 6 underbara barn. 2012 tog min fru sitt liv. Jag ser på mitt liv före och efter 2012. I dag lever jag i ett nytt förhållande. Jag lär mig att smeka mig på kinden." 

Mikael 

"Hej Eva, snart skall jag göra min utmaning och det skall bli intressant.
Jag lyssnar mycket på din podd samtidigt som jag går din utbildning så jag marineras i din kunskap och det gör gott med mig.

I ett av dom första podd avsnitt som jag lyssnade på prövade jag att klappa mig själv på kinden och eftersom min reaktion blev så stark när jag gjorde det så tänkte jag att det här behöver jag mer av.

Och mer har det blivit och det gör mig så gott."

Mikael

I det här avsnittet av Evas relationspodd möter jag Mikael Degerborg. Tillsammans pratar vi om; psykisk ohälsa, maktlöshet, oro, rädsla, skuld och självmord. Självklart pratar vi också om mod, styrka, glädje, förlåtelse, medvetna val, positiv utveckling och självkärlek. (Att lära sig att smeka sig själv ömt på kinden.) 

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!  

Jun 9, 2023

Emotionell intelligens 

Eva Berlander möter kollegan Tomas Burvall

I dagens podcastavsnitt möter Eva en fin kollega; Tomas Burvall 
Tillsammans pratar de om imago relationsterapi och vikten av positiv kontakt och uppskattning.
Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna! 😃

May 19, 2023

Hoppa 10 cm i taget 
Ofta hör jag klienter, vänner eller mig själv säga meningar som;

  • Oh, jag borde verkligen börja med att ….
  • Jag måste sluta med att….
  • Du borde verkligen ….
  • Du måste upphöra med att….
  • Vi måste hjälpa våra barn att....
  • Vi borde också.... 

Att vilja framåt och till en ny plats när vi befinner oss på mark som inte känns tillfredställande, är positivt och ansvarsfullt.  

Det är glädjande för att det betyder att vi vill ha förändring. Vi lyssnar på vår längtan och med hjälp av vår fantasi kan vi redan nu se det som vi vill ska ske - hända.
Här är det lätt att tappa tålamodet och bli ivrig. Här är det också en risk att vi ställer för stora krav, både på oss själva och på varandra.

I min lust att göra livet lättare för dig som vill ta del av min erfarenhet och kunskap, har jag nu valt att sänka priset rejält genom att skapa olika relation och kommunikations paket.
Paket som innehåller en mängd av kurser, utbildningar och föreläsningar och som på bästa och billigaste sätt ska hjälpa dig att skapa de förändringar som du mest längtar efter - både privat och på jobbet. För dig som redan går en av mina större utbildningar och som vill ha mer, kontakta institutet för mer information.   

Du hittar mina erbjudanden på min andra hemsida: www.berlanderproductions.se

I dagens podcastavsnitt möter jag psykologen Sofie Hammer. Tillsammans pratar vi just om förändring, utveckling, mental hälsa, acceptans och ordens betydelse. Hon berättar även om sin fina och kloka bok: Hoppa 10 cm - i taget: arbetsbok för förändring med praktisk psykologi. Du läser mer om Sofie här: Psykolog Sofie Hammer AB

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!
Eva Berlander
www.evaberlander.com 
 
P. S. Det vi ska komma ihåg i vår strävan efter förändring, framgång och glädje är att det oftast är de små sakerna som gör den största skillnaden. Som tillexempel att sträcka ut en mjuk hand till någon eller att visa intresse, engagemang och närvaro genom att ställa nyfikna frågor och sen lugnt lyssna på personens berättelse. Ofta kan ett varmt leende göra susen och ibland är det t o m läge att (ge sig själv) eller någon annan en varm ordlös (kravlös) kram. Eller vad säger du? 😃

Apr 28, 2023

Kemi avgör kärlekens form – Eva Berlander möter hjärnforskare Helena Backlund Wasling

För att vi ska må riktigt bra psykiskt krävs att tre olika signalsubstanser, dopamin, noradrenalin och serotonin, är i balans. Tillsammans fungerar de som en form av volymkontroll för känslor som i sin tur styr bland annat blodtryck, sömn, aptit och kroppstemperatur. 
När vi blir förälskade rubbas allt, då dopamin och noradrenalin rasar i höjden medan serotonin minskar.
Så intressant! 

Förenklat kan vi dela upp begreppet kärlek i tre olika stadier:

  • Lust är sexuell attraktion för någon
  • Förälskelse innebär en total fokusering på en enda person 
  • Kärlek är en stark, långvarig bindning med en annan person

Har vi tur eller om vi har "jobbat" på vår relation, är det samma person i alla tre fallen. Ofta är det inte så.
Att känna attraktion för någon annan än den vi är gifta med är mänskligt och naturligt. Att bli förälskad i någon annan än sin partner när man fastnat i tristess, tystnad eller kamp är vanligt och väldigt begripligt. I dessa stunder är det lätt att tro att den nya kärleken är "rätt person" och att det är tid att lämna. Speciellt med tanke på att känslan av förälskelse får oss att känna oss livslevande. En positiv känsla som vi alla på olika sätt längtar efter.    

En medveten romans
Livet är kort och att känna starkt för någon annan är både härligt och njutbart. Därför kan en skilsmässa vara ett viktigt alternativ när förälskelsen slår till. Å andra sidan går förälskelsen över ganska snabbt (ca 18 månader) och när vardagen knackar på dörren är det oerhört vanligt att vi, återigen fastnar i tristess, tystnad eller en evig maktkamp - nu med den nya partnern. 
Vi tar helt enkelt med oss själva i varje relation som vi väljer att säga ja till. 

Därför är nyckeln till bra relationer ALLTID genom vår eget inre. När vi väljer att "stanna kvar hos oss själva" genom att med varma och mjuka ögon, nyfiket gå på en spännande upptäcktsfärd på vår EGEN INSIDA, lär vi oss att höra, begripa och sakta men säkert lugna och reglera vårt ibland galopperande nervsystem. Detta oavsett vad andra tänker, känner eller gör. På resan lär vi oss att medvetet VÄLJA att lägga vår fokuserade uppmärksamhet mot det som fungerar och det som leder oss till känslan av att vara livslevande. En form av romans med oss själva, helt enkelt. 

I detta avsnitt av Evas relationspodd möter Eva Berlander hjärnforskare Helena Backlund Wasling. Tillsammans pratar de bland annat om förälskelse, fysisk och emotionell beröring, signalsubstanser, hormoner, mottagarplats, ansvar och medvetna val. 

Om du vill komma i kontakt med Helena så hittar du henne på Linkedin. Hon är en fantastisk föreläsare och författare. Vi kan varmt rekommendera dig att läsa hennes bok: Närmare - Om det livsviktiga i att röra vid varandra. 

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna! 

Apr 7, 2023

Del 2 – Är du öppen för att låta livet visa dig vägen? 

Eva Berlander möter Bo Lönn

Här kommer del två av Eva Berlanders möte med Bo Lönn. 

Bosse är 79 år och fortfarande engagerad i styrelsearbete inom bolag och organisationer. Han har mycket lång och gedigen erfarenhet av att leda olika typer av verksamheter. Grunden lades inom Sparbanken där han under många år ingick i den högsta ledningen. De senaste 30 åren har han lett en rad verksamheter i olika branscher, ofta i rollen som styrelsens ordförande.

Tillsammans pratar de om vikten av att välja att vara öppen, mottaglig och att i största möjliga mån, tåla det som livet erbjuder.

Dessa viktiga egenskaper har en enorm betydelse för hur vi leder våra företag och organisationer och hur vi väljer att leva våra liv.

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

Mar 31, 2023

Del 1 - Har vi råd att inte ta oss tid till reflektion?

Idag är det sista dagen i marsmånad. Året är 2023. Nyss väntande vi in år 2000 och en del av oss kan fortfarande inte förstå var tiden tog vägen. Det gick så snabbt, eller hur?

Våren är här – igen. Du vet den där ljuvliga känslan av att betrakta ljuset, krokusarna, vitsipporna, blåsipporna och att lyssna på de små fåglarnas vackra sång.

För några av oss är denna tid helt enkelt underbar. För andra är våren förknippad med ledsamhet och tyngd. Det intressanta med tiden är att den oftast upplevs som om den rusar förbi när vi har det bra. Är vi deppade och går igenom svåra saker känns tiden nästan som om den går olidligt långsam. Det är som om det som sker, aldrig verkar gå över.

Att åren går kan vi vara tacksamma för, då det betyder att vi fortfarande lever. Men det handlar ju inte bara om att vara vid liv, utan framför allt, hur vi väljer att leva våra liv. Eller hur?

På svenska Imagoinstitutet har vi träffat många som aldrig har reflekterat över sig själva. De tycker att det är svårt eftersom det kräver både tid, engagemang och tålamod. Egenskaper som ofta är en bristvara idag.

Tyvärr är den negativa konsekvensen glasklart tydlig; vi blir ineffektiva, vi tar tokiga beslut, vi stagnerar i vår utveckling och intressant nog, låter vi ofta andra bestämma över våra liv. På sikt blir vi missnöjda, frustrerade och maktlösa. Det här gäller både privat och på våra arbetsplatser.

Ja, när vår autopilot (och andra) bestämmer, är det lätt att överleva i motsatsen till att leva livet fullt ut. Intressant, mänskligt och samtidigt väldigt tokigt!  

I dagens podcastsamtal av Evas relationspodd möter Eva Berlander en härlig man; Bo Lönn.

Bosse är 79 år och fortfarande engagerad i styrelsearbete inom bolag och organisationer. Han har mycket lång och gedigen erfarenhet av att leda olika typer av verksamheter. Grunden lades inom Sparbanken där han under många år ingick i den högsta ledningen. De senaste 30 åren har han lett en rad verksamheter i olika branscher, ofta i rollen som styrelsens ordförande.

 

Tillsammans pratar de, bland annat, om vikten av att reflektera och att se sig själv lite utifrån. Belöningen är enkel och väldigt effektiv; när vi riktar ljuset mot oss själva har vi en fantastisk möjlighet att välja våra val. På resan lär vi oss att leva i nuet. Idag är det sista dagen i marsmånad och året är 2023. 

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

P.S. Del två av Evas möte med Bo Lönn kommer nästa vecka.   

 

 

 

  

Mar 10, 2023

Bestämmer andra människor vem du ska vara?

Om din partner är otrevlig, sur eller arg, hur reagerar du då? Om dina barn skriker åt dig, hör du dig själv höja rösten tillbaka?

Eller om en av dina medarbetare är snål och girig, förlorar du då själv din förmåga att vara generös och snäll? Ser du glad ut och ler mot andra, oberoende om dom ler tillbaka eller inte?

Troligtvis inte.

Forskning visar tydligt att vi människor smittar varandra. Speciellt när det gäller negativa känslor och beteenden.

I det här podcastavsnittet pratar Eva Berlander direkt till dig. Tillsammans betraktar ni nyfiket ord som: fokuserad uppmärksamhet, medvetna val och uppskattning.

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

1 2 Next »