Info

Evas Relationspodd

Vi har valt att göra denna podcast för att du på enklaste sätt ska inspireras till att titta på relationer från ett nytt perspektiv. Vi människor har så lätt att göra det vi gjort, tänka det vi tänkt, känna det vi känt, om och om igen – trots att det sällan leder dit vi vill. När vi lyfter blicken och ser den ”stora bilden” av relationer så hittar vi ofta nya spännande vägar. Här får du en unik möjlighet att ta del av Eva Berlanders snart trettioåriga erfarenhet av relationer, samt hennes inspirerande gäster. Eva Berlander är grundare av Svenska Imagoinstitutet, terapeut, mental tränare, utbildare och författare.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Evas Relationspodd
2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: February, 2021
Feb 26, 2021

Här kommer några kommentarer från Evas kurs: 10 steg mot nya möjligheter. Självklart är alla kommentarer anonyma. Låt ditt hjärta bli berört!

"För mig är det viktigt att ord och handling hänger ihop. Det blir mer tydligt och trovärdigt vilket stärker tillit i relationen. Med det sagt så är jag dock väl medveten om att jag själv inte alltid handlar/agerar som i enlighet med det. I situationer som väcker starka känslor och försvar påverkas mina "kloka tankar" och mitt handlande riskerar då att ramla in i gamla och välkända beteenden som möjligen på kort sikt är hjälpsamma men ibland inte ens då. Jag tror att den starkt inbyggda känslan av att "måste-vara-bra-och-duktig" är ett av mina toy som ofta leder till kamp. Intressant i sig är att jag väljer att beskriva vad jag vill vara, motsatsen om jag inte lyckas upprätthålla känslan av att vara bra är liksom inget alternativ. Snacka om bränsle för kampen..."

"Att se en situation från ett annat håll är en förmåga och det gäller att komma på att försöka göra det i en pågående konflikt. Det får mig att tänka på vad en vän sa för evigheter sedan men som jag tänkt på många gånger. Vi kunde sitta och käfta om en skitsak typ om det var blå eller röd och vi hade bägge massa argument för att stärka vår tes, men så sa han till sist det utlösande och han hade förmågan att "lyfta blicken" och säga:-"det känns som det kvittar"! 
Efter det så dog situationen, för det var var verkligen inget viktigt vi tjafsade om och jag tycker att det är så jävla bra kommentar för ingen av oss fick "rätt" och ingen av oss behövde känna att sig som att jag fick ge mig, utom jag själv förstås för det var ju han som löst upp knuten."

"Väldigt spännande! Det är lätt att glömma bort den andres minnen och erfarenheter i "spacet". Man ser till sig själv och glömmer alla runt omkring. Tänkte på det så sent som för ett par dagar sedan när vi handlade på ICA, där människor går med korgar och vagnar i sin egna värld utan att reflektera/respektera omvärlden."

"Dom fem 'S' var ju klockrena. Alla vill ju bli sedda och hörda och bekräftade för det man tänker, tycker, känner. Du tog ju detta några steg längre med Safe, Secure och Syncrology. Blir man Seen så blir man lugn och sedan Trygg etc etc. Det går ju inte att bli Trygg om du inte först blir Seen."

"Jag har under lång tid tänkt de "vibrationen" jag sprider om kring mig kommer mer eller mindre speglas direkt av omgivningen tillbaka till mig. Det jag har tagit till mig mest av i detta avsnitt är vara mer observant på mig själv och bemötandet jag får av omgivningen- för att se min del i upplevelsen i mötet."

"Först vill jag tacka för att du så generöst delar med dig av din/er erfarenhet av försvar, det gör det lättare att se, erkänna och dela med mig av mina.
Jag har nog mest tendens till att bli som en hagelstorm om den andre sluter sig och jag inte får någon respons. Men om denne flyger ut o stormar själv så kan jag nog sluta mig av rädsla eller visa huggtänder tillbaka. Jag önskar att jag kunde lägga band på mig, andas och tänka kärlek, lyssna och lämna mig själv för en stund. Har börjat våga mig på att försöka med det och tycker mig se små, små framsteg emellanåt! Är glad att jag idag har en partner som själv vill bli bättre på att mötas och utforska detta tillsammans, utan det vet jag inte hur mycket framsteg man själv skulle kunnat åstadkomma."

”När jag funderar på mig själv och hur jag reagerar i konfliktsituationer/situationer som skapar rädsla får jag en känsla av att jag VILL se mig som en hagelstorm, men att jag nog är mer av en sköldpadda än jag vill kännas vid. I diskussionssituationer där vi är oense och min man känner sig trängd är hans försvar att trycka till ganska hårt verbalt för att skapa någon slags distans till det som gör ont. Då stänger jag av - det blir liksom bara helt tomt i mig och det är oerhört svårt att komma vidare där och då (kanske egentligen är mer flykt än sköldpadda). Inser nu när jag skriver att min reaktion på ett sätt gör hans försvar till ett väldigt bra sådant - han får ju den där distansen som han behöver för att inte gå sönder.”

”Intressant, som du säger så har vi med oss en hel del minnesfragment som i sin tur spelar in i hur vi reagerar. Det måste jag tänka lite på... Förresten kändes det ganska bekant med den där "smala tråden" -att man vill men ändå inte vill. Dessa motstridiga känslor kämpar ofta inom mig nu.”

”Så bra att få detta på ett lite mer teoretiskt plan. Det är ju som du säger att efter förälskelsen blir vardagen successivt lite mer grå. Vi letar stimuli utanför hemmet. Det gäller att se om man med små steg kan hitta tillbaka. Tack för att du gjorde det tydligt!”

”När jag är i hagelstormen känner jag mig ofta anklagad. Ska försöka se det som ett lab, uppifrån, utifrån med nyfikenhet.”

”Jättebra film!
Boken är jättebra-Lotta och Mikael och gå över bron.
Vi kan inte resonera eller gå över på den andres sida för det blir tävling som jag aldrig kan vinna. Därför har jag lagt ner och tystnat...så detta skall bli jätteintressant och fortsätta följa och testa. Hör mig begrip mig och ge mig respons :-)"

”Förstår att jag måste börja med mig själv, att ta ansvar för mitt liv och lyssna inåt, något som jag tycker är svårt ibland. Men det är förändringarnas tid nu, men med allt detta som du pratar om och detta arbete känner jag mig så inspirerad och ta tag i saker ett steg i taget.”

”Spännande infallsvinkel, ska absolut försöka att se vad min autopilot väljer för väg, för att se om det stämmer överens med var jag vill hamna.”

”När jag såg filmen i Youtube klippet så fylla man verkligen av lycka! Detta är något som världen verkligen behöver. Som du brukar säga heeeej, de gör verkligen skillnad:)).
Detta ska jag ta med mig!”

”Fantastiskt bra för mig-slukat all info.
Måste lyssna igen.
Skall läsa på om den stora utbildningen....
TACK så länge Eva 😃

”Tack Eva. Jättebra kurs. Nu ska jag fortsätta min vandring på kärlekens väg❤️ Jag tog med mig att sätta ett hjärta runt och klapp på kinden, och såklart mycket insikter”.

”Stort tack! Kunde inte sluta att titta utan har sugit i mig det här i ett enda svep... Har fått så mycket bra tankar och input till hur jag kan förstå och utveckla mig själv. Både i att fungera som en person i mer harmoni och inte minst i min relation till mig själv och mina kära. Kanske den mest nyttiga investering som jag har valt att göra i mig själv och hur jag kan vara en fin konstruktiv partner. Återigen, mycket stort tack! 😃🙏🏻

”Mycket bra kurs!”

Om du har gått en av våra kurser eller varit i kontakt med oss, Vad säger din feedback? 

För att läsa mer och själv kommentera och dela dina insikter - boka din kurs på https://evaberlander.com Just nu får du 1 extra kurs som du kan köpa med dig till någon du bryr dig om. 

Feb 12, 2021

Stress, ångest och vänlighet

Människor tänker vanligtvis på stress och ångest som någonting negativt, men även om stress och ångest kan nå ohälsosamma nivåer har dessa känslor även en sund, "frisk" och viktig roll. 
Det är friskt och hör till en intelligent hjärna att oroa sig, då hjärnan alltid vill ligga steget före, allt för att vi ska kunna undvika det som eventuellt kan vara farligt för vår överlevnad.

Ångest är ett internt larmsystem, som varnar oss för hot både externa – till exempel när vi i trafiken märker att föraren bakom oss kör om oss utan att ha bra sikt - och interna när vi känner oss osäkra på vår egen kompetens eller om vi ska hinna klart arbetet för dagen.

Det är en blandning av de externa och interna hoten som får oss att reagera. Om vi till exempel lever i en konfliktfylld relation där bråk eller obehaglig tystnad är vår vardag så larmar hjärnan i stunden då det sker. Samtidigt reagerar vi internt då upplevelsen av att inte ha en positiv kontakt med vår partner eller med oss själva känns hotfull. (De flesta av våra inre reaktioner triggas av vårt minnessystem). 

Här ramlar vi, som Eva brukar säga, ner i kratern. Vi börjar känna oss stressade över att vara stressade och oroliga för att vi är oroliga. En negativ spiral där vi skrämmer slag på oss själva. Här blir vi helt enkelt, rädda för rädslan.

När vi förstår mer om hur hjärna och vårt medvetande, speciellt kopplat till våra relationer fungerar har vi betydligt lättare för att lugna ett ibland galopperande nervsystem. Bra och dåliga händelser hör till livet. Ibland är det jobbigt och svårt att leva. Nu i dessa corona tider möts vi ständigt av en osynlig fiende som kan vara livsfarlig – både för oss själva och för andra. Du kan bara föreställa dig vad det gör med oss just nu. 

Målet med personlig utveckling och terapi är att öka vår inre motståndskraft för det som sker i livet (recilience). Att helt enkelt tåla det som är - när det är. Ibland är det här lättare sagt än gjort. Här behöver vi "sätta ett hjärta runt" oss själva och varandra. 

Eva vill uppmuntra dig att vara nyfiken på dig själv och dina inre reaktioner. Hennes breda erfarenhet säger att när du väljer att gå på en spännande upptäcktsresa med dig själv, höjer du inte bara din inre motståndskraft utan du går från maktlöshet till kraft och glädje. Så spännande!

I dagens podcastavsnitt möter Eva återigen Docent Dan Hasson. Dan är stressforskare och fylld av fakta och inspirerande klokheter. Denna gång pratar vi om hövlighet, ohövlighet, stress och personligt ansvar.
Läs gärna mer om Dan här: 

Han har även skrivit fina böcker som jag varmt kan rekommendera dig att läsa.
Varmt välkommen att lyssna!

Glöm inte att lämna en kommentar i vår gästbok!

1