Info

Evas Relationspodd

Vi har valt att göra denna podcast för att du på enklaste sätt ska inspireras till att titta på relationer från ett nytt perspektiv. Vi människor har så lätt att göra det vi gjort, tänka det vi tänkt, känna det vi känt, om och om igen – trots att det sällan leder dit vi vill. När vi lyfter blicken och ser den ”stora bilden” av relationer så hittar vi ofta nya spännande vägar. Här får du en unik möjlighet att ta del av Eva Berlanders snart trettioåriga erfarenhet av relationer, samt hennes inspirerande gäster. Eva Berlander är grundare av Svenska Imagoinstitutet, terapeut, mental tränare, utbildare och författare.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Evas Relationspodd
2023
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: 2022
Dec 23, 2022

Konsten att älska sig själv och andra. Eva Berlander möter coachen Elizabeth Feurst

 Många gånger när vi pratar om kärleksfulla relationer associerar vi ofta till relationen som vi har med andra och kanske speciellt den vi har med en partner.

På resan glömmer vi ibland bort den viktigaste kontakten - relationen som vi har med oss själva.

När vi inte gillar den vi är, kan det vara svårt (att som Eva säger) ”öppna sin mottagarplats” och ta emot den kärlek som vi längtar efter, behöver och förtjänar.

I det här podcastsamtalet möter Eva Berlander coachen Elizabeth Feurst.

I många år har Elizabeth arbetat inom näringslivet som chefsassistent samtidigt som hon drivit sin egen verksamhet som coach.

Som coach vill hon bidra till mänsklig och personlig utveckling. Hon älskar att stödja och inspirera andra att nå sina drömmar genom tydliga och positiva mål.

Elizabeth har även en fin podcast som heter: Kom så snackar vi.

Hon är en härlig, lekfull (2016 gifte hon sig i SVT produktionen ” Gift vid första ögonkastet”), nyfiken, starkt, humoristisk, levnadsglad, värderingsstyrd, målmedveten och generös kvinna.  

Som alltid ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

P.S. Du läser mer om henne här: www.samtalscoaching.se  

Dec 2, 2022

Fina Eva! 

Jag vill gärna vara en av dem som delar med mig.

 

Jag och mitt x var ju med på din workshop för par.

Jag tyckte den gav mig massor men jag kunde inte nyttja det då.

Det fanns ju ingen motpart med öppen mottagarplats.

Nu när jag fem år efter separationen inleder en ny relation så ser jag dock hur stor skillnad det är när man är två som är öppna för att omsätta det du lär ut.

Ibland sår man ju frukten av kunskap senare och jag är dig evigt tacksam för allt du gjort för mig.

 

Tänk vad annorlunda mitt liv sett ut om vi aldrig setts.

Jag kommer så väl ihåg min känsla av att känna att jag kunde sätta ord på saker utan att vara rädd när jag satt i ditt rum.

Där och då blev jag tack vare dig och min inneboende längtan, tro och vilja att skapa innerliga relationer, en mycket modigare kvinna, en bättre mamma och partner.

Har satt ett hjärta runt många saker sen dess och till och med inom mig sagt hurra en konflikt, så spännande.

 

Det skulle vara en ära att få spela in något med dig oavsett om det är ensam eller med min nya partner.

En man som faktiskt pratar 🙂

Tack för allt

Ta hand om dig 

 

Idag möter Eva henne i Evas relationspodd!

Bilden ovan är tavlan som hon så generöst målade till Eva. Den heter ”Perspektiv”. Kvinnan på bilden är Eva och här blir havet - himlen -och himlen - havet, med bron som binder dem samman. Berörande vacker!

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

Nov 11, 2022

"I don´t need you to talk me out of my feelings;
I need you to meet me in my feeling,
because that´s where I am."
 

Min man har lämnat mig och jag kan inte sluta att gråta!

"Hej!
Eva, jag är förtvivlad. Min man har varit otrogen och nu vill han lämna mig för henne. Jag får fullständigt panik och tårarna bara rinner. 
Självklart påverkas våra barn av allt det här. Jag förstår att det är jättetungt för dem att se mig så här ledsen. Jag vet inte vad jag ska göra.
Har du något tips? 
Tack på förhand." 


Det här fina och berörande brevet är ett av många mail som landat i min inbox.
I morgondagens podcastavsnitt får du höra mitt spontana svar till henne.

Du får även höra mig prata mer om otrohet, råa känslor, utanförskap, kritik, anknytning, tillit, kommunikation, ansvar och motståndskraft. 

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna. 

Eva Berlander 
www.evaberlander.com 

P.S. Det här avsnittet kan du också se i form av en video, Filmen hittar du i min blogg. 

Oct 21, 2022

Vetenskapliga studier har visat att en av de viktigaste faktorerna för hur vi kommer att utvecklas – i termer av lycka, framgång, ledarskapsegenheter och meningsfulla relationer – är vår förmåga till; tillgänglighetnärvaro och gott samarbete. Ändå verkar just dessa tre delar vara vår största akilleshäl.

Eva Berlander tror att en av orsakerna till att vi så ofta fastnar i kamp, konflikter och svårigheter är brist på kunskap och tydliga verktyg. Därför har hon valt att skapa en mängd av utbildningar som du och ni kan göra på distans. En form av instruktionsbok i kärlek, framgång, kommunikation och mental hälsa. 

Alla behöver vi bli hörda, sedda och begripna. Fysisk och emotionell beröring är helt enkelt, vårt grundbehov. I över 30 år har Eva utbildat tusentals individer, par och grupper till att se den stora bilden av det som gör oss mänskliga. Tydligt, autentiskt och kärleksfullt lär hon dig vad forskning visar fungerar, och hur du inifrån och ut kan lära dig att leda dig själv, kanske dig och en partner, dina anställda eller dina klienter mot ett mer framgångsrikt och lyckligare liv. Som du säkert vet, är Evas yrkesspecialitet - inre och yttre kommunikation.

Eftersom Eva vet vad som fungerar och vad som leder framåt, har hon nu bestämt mig för att filma ytterligare en utbildning. En kurs som hon gör tillsammans med modiga och generösa par, som vill hjälpa henne att skicka kunskapen vidare. Arbetsnamnet för utbildningen är: Eva Berlander & Kommunikation 2.0. Denna kurs kommer att vara en fördjupning på hennes uppskattade grundutbildning: Att leva istället för att överleva, den stora bilden. 
Syftet är att lära ut detaljer av hur kommunikation fungerar, när den är som bäst.  

I det här podcastavsnittet får du höra när Eva tillsammans med ett av dessa modiga och generösa film-par, sätter spotlight på några viktiga och lekfulla metaforer i konsten att skapa kärleksfulla relationer. Utbildningen kommer att publiceras sen höst eller tidig vår.  

Tänk så spännande, att nya steg alltid är möjliga i den livslånga relationsdansen.
Det är faktiskt så att när vi förändrar sättet som vi ser på saker, ja, då förändras helt enkelt det vi ser. 

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!  

Sep 30, 2022

"Om du vill ha förändring i ditt liv, ja, då är det betydligt smartare att fokusera på (och förstora) det positiva, än att försöka att "ta bort" eller "jobba" med det negativa." 
Eva Berlander

Vad skapar bra relationer? Eva Berlander möter Dr Pat Love
En av de klokaste och mest kärleksfulla personer Eva vet är Dr Pat Love. Pat är hennes kollega, vän och hon är även medförfattare till deras prisbelönta bok: Du förstör vår relation. 

Eva uppskattar henne så mycket för att hon är;

 • autentisk
 • ärlig
 • rolig
 • oerhört klok
 • sprallig
 • trygg
 • lekfull
 • varm
 • pålitlig
 • rättvis
 • nyfiken
 • intresserad
 • öppen
 • mottaglig
 • relationär
 • flexibel
 • enkel
 • tydlig
 • mjuk
 • ansvarfull
 • modig
 • och generös.

Säkert förstår du varför Eva tycker att det är lätt att vara nära Pat. Forskning visar tydligt att dessa egenskaper inte bara är trivsamma och härliga utan även nödvändiga när vi ska skapa riktigt bra relationer - både hemma och på jobbet.
Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna. 

P.S. Nedan kan du läsa mer om de 5 områden som Pat pratar om i podden.
 

Underlying Forces of Happy, Stable Relationships

Security—adhering to the agreed-upon commitments to one another and the relationship. An underlying practice of physical, emotional, financial, and sexual fidelity as well as, safety. In secure relationship dissatisfaction never leads to overt or covert threats to leaving.

Signs of an insecure relationship—no small issues; reactivity; chronic unrest. Sense that “what they are arguing about is not what they are arguing about.” Insensitivity to partner’s basic needs. Tolerating abusive or insensitive treatment from partner.

Therapeutic amnesia.

Equity—Relationship includes sharing of resources in a manner that feels fair and generous to partners. Considerate distribution of support, time, energy, and need gratification.

Signs of inequity—clients report being unhappy, unappreciated, unsupported, withdrawn, resentful, grown apart. Withholding vital need gratification for partner in an attempt to retaliate for lack of fairness in relationship.

Relational—thinking and acting conjointly. Being aware, sensitive, and caring regarding the impact of your behavior on your partner(s) and the relationship.

Signs of a non-relational relationship—unilateral decision-making. Being indifferent to partner’s interests, family, opinion, or needs. Lack of support and respect for partner’s work or lifestyle. Insistence on continuing activities enjoyed as a single person which now threaten the relationship.

Flexible—Adaptable to change. Accommodating needs of partner(s) and relationship. Open-minded, willing to listen, understand, and negotiate. Being forgiving and able to change your mind.

Signs of an inflexible relationship—opposition to any change. Demand for agreement. Sees change as a personal threat. Disinterest in any but own opinion and information.

Vital—active involvement in keeping the relationship interesting, fun, growing, and passionate.

Signs of a relationship lacking in vitality—boredom; best times happen without partner; thought of same relationship routine in the future is depressing to one or both partners. Lack of curiosity about new activities.

 © Pat Love, Ed.D., 2022

Sep 9, 2022

Från stängd till öppen och mottaglig

Tänk vad spännande det är att vi människor är så nyfikna!!

Vi gissar att det är just den nyfikenheten som du har som gjort att du väljer att lyssna på vår podcast och kanske en mängd andra poddar. Kanske läser du nyfiket nya böcker, tittar på youtube eller går på intressanta utbildningar?

Nyfikenhet är bra.

Nyfikenhet hör ihop med ett öppet och varmt kroppsspråk. En form av kommunikation som hjälper oss att både må bra inne i oss själva samtidigt som det underlättar alla former av positiv kontakt.

Problem och hinder däremot hör ihop med ett stängt och kyligare kroppsspråk. En annan form av kommunikation som trots vår längtan efter att bli hörda, sedda och begripna hindrar oss från att andra ska våga komma oss nära.

Intressant och sorgligt nog går många av oss omkring och är just stängda. Både privat och på våra arbetsplatser. Vi överlever mer än lever och vår tillgång till nyfikenhet, kreativitet och positiv kontakt går oss förlorad.

Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!

Aug 26, 2022

Tänk vad spännande det är att vi människor är så nyfikna!!

Vi gissar att det är just den nyfikenheten som du har som gjort att du väljer att lyssna på vår podcast och kanske en mängd andra poddar. Kanske läser du nyfiket nya böcker, tittar på youtube eller går på intressanta utbildningar?

Nyfikenhet är bra.

Nyfikenhet hör ihop med ett öppet och varmt kroppsspråk. En form av kommunikation som hjälper oss att både må bra inne i oss själva samtidigt som det underlättar alla former av positiv kontakt.

Problem och hinder däremot hör ihop med ett stängt och kyligare kroppsspråk. En annan form av kommunikation som trots vår längtan efter att bli hörda, sedda och begripna hindrar oss från att andra ska våga komma oss nära.

Intressant och sorgligt nog går många av oss omkring och är just stängda. Både privat och på våra arbetsplatser. Vi överlever mer än lever och vår tillgång till nyfikenhet, kreativitet och positiv kontakt går oss förlorad.

Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!

Jun 17, 2022
Det som om vi tror att den kunskapen ska komma av sig själv.
 
Så är det inte med matte, historia, bilkörning eller IT kunskap för den delen.  Alla förstår att om vi ska bli kompetenta inom de ämnena så måste vi säga ja till kunskap och sen behöver vi förstås träna, träna och åter träna på det vi lärt oss. 
 
Nu kanske du tänker direkt, ja men matte, historia, bilkörning eller datakunskap kan du ju inte jämföra med ämnen som kommunikation och relationer. Vi lär oss ju att kommunicera och att vara i relation med andra via hur andra pratar med oss och hur de har relaterat till oss som individer. Alla lär sig ju att kommunicera på ett eller annat sätt.  
 
Om du tänker så är din tanke helt begriplig. Självklart är matte, historia och kommunikation helt olika saker. Och visst, som barn lär vi oss att kommunicera och att vara i kontakt med andra - både genom sättet som våra vårdnadshavare och andra vuxna varit i kontakt med oss – men även hur vi på första parkett sett hur de kommunicerat och varit i kontakt med varandra och andra i deras närhet.
 
Så på en skala från 1 - 10 hur väl fungerar det? Hur ser kommunikation ut när vi tittar på debatter på TV? Eller hur väl lyssnar vi på oss själva och varandra hemma eller på jobbet? 
Det jag tolkar är att vi ofta bor på botten av en krater. Här hör vi enbart ekot av vår egen röst och sanning och här fastnar vi blixtsnabbt i pricken av problem. 

I det här avsnittet pratar jag direkt till dig.

Om du har lust, lyssna och låt dig inspireras. 

Vi önskar dig en fin sommar

Jun 3, 2022

Alla kan vi fastna i gräl och konflikter. En form av maktkamp eller som jag lekfullt brukar säga; kamp om makten. 

En kamp som båda vill vinna, men som ofta leder till att alla förlorar.

Vi vet att bakom varje konflikt och kritik ligger en önskan.
En längtan som vi sällan hör. 
Vi hör det inte då vi är upptagna av att försvara oss.

De flesta av oss vill och menar väl men trots vår goda avsikt så hindrar vi andra att våga komma oss nära.
I det här podcastavsnittet möter jag ett modigt par. Tillsammans pratar vi om mekanismen bakom våra försvar.

Om du redan har läst min första bok; "Att leva istället för att överleva - medveten dialog ger kärleken en chans" eller hört mig föreläsa i detta ämne på en workshop eller i en webbutbildning så vet du att vi kallar detta fenomen för hagelstormen & sköldpaddan.  

Hagelstormen vänder ofta ut sin energi och går till attack
Sköldpaddan vänder in sin energi, stänger av och flyr. 
Båda reaktionerna är mänskliga men de leder tyvärr till dåliga relationer, då de baseras på rädsla. 
När vi är modiga och väljer att titta inåt mot oss själva, ja då kan det hända magiska saker.

Vi lugnar och reglerar våra ibland galopperande nervsystem. 

Som alltid ska du känna dig varmt välkommen att lyssna! 

Eva Berlander

 

May 20, 2022

Vi gör det svårt för andra att komma oss nära – Eva Berlander möter terapeuten och författaren Tommy Hellsten

 I det här avsnittet möter Eva teologen, terapeuten och författaren Tommy Hellsten.

Tillsammans pratar de om relationer, kärlek och vikten av att vara medveten.

Tommys första bok Flodhästen i vardagsrummet som handlar om medberoende har blivit något av en modern klassiker. I uppföljaren Flodhästen på arbetsplatsen visar han på hur överlevnadsstrategier och beteendemönster från barndomen följer med in i vuxenlivet.

I hans senaste bok Flodhästen i sovrummet skriver han om kärleken.

Du ska känna dig varmt välkommen att lyssna!

1 2 Next »